Lesley
Lesley Food & Drinks 7 jul 2019

Dankzij deze 5 tips smaakt je pintje straks nog beter

Een pintje gaat er altijd in, maar zijn er ook bepaalde trucjes die ervoor zorgen dat dat pintje straks nog beter smaakt? Ja, en ze zijn nog eens poepsimpel ook. Bier-expert Mark van Hopperbier gaf onze collega’s van Culy een paar tips. 

Mark Kenter is biernerd, zytholoog in opleiding en eigenaar van Hopperbier dus als je van iemand advies mag aannemen inzake je bierconsumatie, dan wel van hem.

1. Bewaar je bier op een donkere plek (zodat het niet gaat stinken!)

Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden die omgezet in stoffen die stinken. Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies. Bewaar bier niet in de tuin of op het balkon maar in een doos, kast of koelkast.

2. Drink uit een glas of plastic beker (je proeft dan veel meer)

Omdat het grootste gedeelte van wat je proeft aroma is, wil je een biertje ruiken als je het drinkt, en dat is veel moeilijker uit het flesje. Drink je bier uit een glas of beker, het liefst met een bredere opening.

3. Schenk je bier met liefde in (en voorkom plat bier)

Brouwers besteden genoeg aandacht aan de juiste verhouding koolzuur in het bier. Die zorgt voor een betere vertering van het goudgoed. Als je het bierflesje meteen ondersteboven kiepert en het bier met heel veel klokken inschenkt gaat er veel koolzuur verloren en krijg je plat bier. Plat bier is sowieso vies en volgens sommigen ook een reden voor hoofdpijn na het drinken.

4. Drink je bier niet te koud (als het je om de smaak gaat)

Dit geldt niet voor pilsbieren, want die zijn gemaakt om koud te drinken (en hebben een lage smaakintensiteit). Bijna alle andere bieren worden lekkerder naarmate ze iets warmer worden (zo tussen de 6 en 10 graden). Een goede leidraad is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kunt drinken. Haal je bier op tijd uit de koelkast, wacht geduldig een kwartier tot halfuur en drink.

5. Koop goed bier (1 euro meer voor prijswinnaars)

Dit is een dooddoener en toch de beste tip: prijs staat vaak voor kwaliteit. Aandacht, de kwaliteit van ingrediënten, gebruikte hoeveelheden ingrediënten, productietijd en onafhankelijkheid: al die dingen maken mooie producten duurder.

Het voordeel bij bier is dat dit vaak maar om een of twee euro gaat. Voor dit geld ga je van een generieke pils of goedkoop blond bier naar een bier van een onafhankelijke kleine brouwerij. Dit is de overstap naar een hele andere bierwereld en de gemakkelijkste stap om je bier echt lekkerder te laten smaken.

Bron: Culy

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dankzij deze 5 tips smaakt je pintje straks nog beter
Sluiten