Jutta
Jutta Life 24 dec 2018

Dit moet je weten als je je vriendin een reis cadeau geeft

Een reis(je) moet zowat het meest persoonlijke cadeau zijn dat je kan geven, tenminste als je het goed aanpakt. Want als je je vriendin een vijfdaagse survivaltrip cadeau doet terwijl zij nog nooit een tent heeft opgezet, zou je weleens heel veel spijt kunnen krijgen dat je niet gewoon een hotel hebt geboekt. Durf je het toch aan? Hier moet je rekening mee houden als je een reis cadeau geeft. 

Waarheen?

Een bestemming kiezen lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het niet altijd – wij hebben al vaak genoeg met ons lief zitten kibbelen over de vraag of het Lissabon dan wel Praag moest worden. Belangrijk is dat je te allen tijde het belang van de ontvanger in gedachten houdt, en niet dat van jezelf. Ja, ook als jij meegaat. Dus als je weet dat zij naar Lissabon wilde en jij daar al eens geweest bent en dus eerder voor Praag zou opteren omdat jullie daar allebei nog nooit kwamen, kies dan tóch voor Lissabon.

Plan geen hele reis op voorhand

Wanneer iemand een volledige citytrip voor jou heeft gepland – inclusief restaurantreservaties en rondleidingen – dan kun je er prat op gaan dat die persoon een leerkracht is en dat jij in de middelbare school zit. Je wil geen schoolreisgevoel opwekken als je een reis cadeau geeft, dus laat nog wat ruimte om zélf dat reisje vol te plannen.

Plus: een trip plannen vereist vaak wat organisatie (iets met druk druk druk) en als je keuzevrijheid al op voorhand beperkt wordt, heeft de persoon waar je je reis aan schenkt misschien al geen zin meer om die agenda vrij te maken.

Moet je een datum vastleggen?

Als je vliegtickets boekt en een hotel kiest, ja, dan moet je een datum prikken. En dan moet je er dus ook voor zorgen dat de persoon aan wie je de reis geeft überhaupt tijd heeft op dat moment. Je zult dus een smoesje moeten verzinnen waardoor je de agenda van je vriendin kan blokkeren zonder dat je verrassing wordt verraden.

Een vals evenement aanmaken is hier the way to go. Verzin dat jullie een weekend naar Durbuy gaan en zeg dat jij alles zult regelen. Ze zal het echt niet erg vinden als de eigenlijke bestemming Parijs is, beloofd.

Let op je centen …

… en op die van de ontvanger. Want niemand zit te wachten op een cadeau waar hij of zijn zelf nog honderden euro’s moet aan uitgeven. Wees dus zo vriendelijk om hotel én vlucht te betalen, ga niet voor een cheap hostel zonder ontbijt en calculeer misschien ook al de vervoerskosten van en naar de luchthavens in. Want zeg nu zelf, wat is er cooler dan de luchthaven uitlopen en plots je naam op een blad zien staan?! Daar ga je punten mee scoren, man!

The big reveal

Doodleuk ‘We gaan naar Londen’ te horen krijgen terwijl iedereen rondom je wél inpakpapier moet losscheuren is. niet. leuk. Zelfs niet als je dus een tripje naar Londen krijgt. Zorg dus dat je je reis op een leuke manier geeft. Maak bijvoorbeeld een quiz over de stad, of ga aan de slag met een screenshot van Google Maps en wat foto’s van jullie. Doe iets creatiefs.

Ga voor een extraatje als je een reis cadeau doet

Zorg voor een verrassing ter plaatse. Boek bijvoorbeeld al een paardrijtocht of surflessen, huur Vespa’s voor het hele weekend of reserveer in het meest romantische restaurant van de stad. Zo ben jij niet alleen de persoon die de reis cadeau heeft gegeven, maar ook degene die de eigenlijke reis leuk maakt.

Wat er zeker niet mag mislopen

Ondertussen al bestemmingen en vliegtickets gegoogeld? Goed hoor, maar hou er wel rekening mee dat er toch iets kan mislopen en boek dus zéker een annuleringsverzekering zodat je kosteloos de datum van je weekend kan wijzigen.

Enne … vertrouw niemand. Als je écht wilt dat het een verrassing wordt kun je je plannen het best aan zo weinig mogelijk mensen vertellen, er is altijd wel die ene maat die per ongeluk zijn mond voorbijpraat.

Weet je niet waarheen? Wij wel!

7 kleine Europese bestemmingen voor een originele citytrip

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je je vriendin een reis cadeau geeft
Sluiten