Alrik
Alrik Clothing 7 dec 2019

Dit moet je zeker (niet) doen als je een smoking draagt

Tijdens de feestdagen moet je wel eens naar een feestje waar er een dresscode geldt. Black tie of cocktail, met een smoking zit je altijd goed, maar je kunt er de bal ook behoorlijk mee misslaan. Dat overkomt jou niet meer als je deze vijf tips hebt gelezen. 

Een klassieke smoking bestaat uit een zwarte broek met een zwarte vest en een wit hemd. Uiteraard kun je variëren: zo is nachtblauw of bordeauxrood ook prachtig, maar zo gauw je een beetje twijfelt speel je best op veilig en hou je het bij zwart. Met een eveneens zwarte zijden vlinderdas maak je het geheel af.

Tips smoking dragen
Richard Madden in smoking. Foto: Belga/Newscom

1. Vest en broek

Je broek en vest zijn het liefst een setje, omdat verschillen in stof ook verschillen in kleur geven en dat er wat scruffy uitziet. Een smokingvest onderscheidt zich van een gewoon jasje door de sjaalkraag of gepunte revers. Hou voor de mouwlengte van je vest ongeveer anderhalve centimeter boven de knik van je pols en hand aan bij een hangende arm. Belangrijk is dat de vest mooi getailleerd is, maar niet té strak zit.

Bij de broek is dat nog belangrijker: die mag net wat wijder zitten dan de kostuumbroek die je anders draagt. Aan de flanken heeft een smokingbroek een satijnen of fluwelen bies. Wat de lengte betreft: de pijpen moeten je schoenen kunnen kussen.

Shoptip: Oger Red (kwaliteit) en Gents (betaalbaar)

2. Het hemd

Je alledaagse overhemd mag in de kast blijven hangen, dat is te gewoontjes voor die mooie smokingvest. Een minimumvoorwaarde voor je hemd is dat je het kan dragen met manchetknopen. De mouwen komen ongeveer anderhalve centimeter onder je jasje uit, de manchetknopen zijn zichtbaar.

Daarnaast verdient de kraag je aandacht: een doorsnee kraag kan, maar voor de ultieme galalook ga je voor een kraag met gevouwen puntjes, ook wel vadermoordenaar genoemd. Een smokingoverhemd mag verder uitpakken met subtiele extra’s: een plissé is perfect, ruches zijn too much. 

Shoptip: Profuomo

3. Schoenen

De manier om je als man van de jongens te onderscheiden is door je schoenenkeuze. Bij een smoking draag je lakschoenen en daar mogen veters in zitten, maar met instappers scoor je helemaal. Wat betreft je kousen: laat je Happy Socks in de kast en kies zwarte kousen die tot net onder je knieën komen, zodat je behaarde benen ook niet zichtbaar zijn als je zit.

Shoptip: Floris van Bommel

4. Accessoires

Het enige verplichte accessoire is een vlinderas van zijde die je zelf strikt. Dat is makkelijker dan je denkt, YouTube is je beste vriend. Optioneel is een cumberband (een band om je middel), die van hetzelfde materiaal als je das dient te zijn, maar zo’n ding is meteen heel bombastisch. Een betere extra is een wit stoeferke. We hadden het al even over manchetknopen: kies die zorgvuldig uit en ga voor een classy paar, met ‘grappige’ stuks verpruts je je smoking alleen maar. 

Shoptip: Profuomo

5. No-go’s als je een smoking draagt

Een horloge dragen is een no-go: gezelligheid kent immers geen tijd. De enige man die een uitzondering mag maken, is James Bond, die altijd een Rolex draagt bij zijn smoking. Oplettende lezers zagen misschien dat Richard Madden die regel met de voeten trad.

Een riem mag je ook thuis laten, de kunst is om een perfect zittende broek te kiezen waardoor je geen riem nodig hebt. Je kan wel bretels gebruiken, die onder je vest onzichtbaar zijn. En tenslotte: je portefeuille en telefoon berg je op in een kluis, je hebt niet meer nodig dan een kredietkaart in je binnenzak.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit moet je zeker (niet) doen als je een smoking draagt
Sluiten