Life

Voel je een winterdip aankomen? Versla hem met deze 8 tips

Winter is coming

Waar we afgelopen zomer nog klaagden over het veel te warme weer vinden we het nu plots te koud, te nat en te donker. Je hoeft daarvoor niet eens een pessimist te zijn, want veel mensen hebben last van een winterdip. Dit kan je er aan doen. 

Blijf actief

Last van een winterdip? Grote kans dat je liever in bed ligt dan dat je gaat werken. De beste manier om er mee om te gaan, is in ieder geval niet om te gaan liggen piekeren onder de dekens. Geef jezelf een schop onder je kont en ga naar buiten, het zal je deugd doen. Geen zin in dat ene verjaardagsfeest? Ga toch, je zult merken dat je daar vanzelf energie van krijgt.

Blijf sociaal 

Ook al is een winterdip geen ander woord voor een depressie, door het neerslachtige gevoel heb je waarschijnlijk weinig zin om af te spreken (of in dat verjaardagsfeest). Toch zijn je vrienden het beste wapen tegen de winterdip. Een avond straffe verhalen vertellen aan je maten op café, levert positieve energie en je neerslachtigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Licht als wapen tegen neerslachtigheid

Het gebrek aan daglicht kan verklaren waarom je zo neerslachtig bent. Zorg dus voor voldoende licht in huis, of maak tussen het werken door eens een wandeling om wat vitamine D mee te pikken.

Buiten is alles mooier

Tijdens een winterdip heb je al snel de neiging om binnen te blijven, maar juist door naar buiten te gaan kun je even ontsnappen aan die duffe, deprimerende sfeer. Doe iets wat je anders nooit zou doen en geniet van de frisse buitenlucht. Grote kans dat je je als herboren voelt.

Ga sporten tegen die winterdip

In plaats van alweer met een zak chips voor de tv te ploffen kan je beter af en toe gaan sporten. Je herinnert je van de laatste keer in de fitness of op de piste misschien nog hoe goed je je voelde na je work-out en dat gevoel kan je wel gebruiken als je in een winterdip zit.

Let op je voeding

Tijdens een winterdip kan het heel verleidelijk zijn om je te vergrijpen aan allerlei zoetigheden. Doe het niet, elke kilo die je daardoor aankomt krijg je er alleen met erg veel moeite weer af. Eet niet alleen maar comfort food, maar ook voldoende groenten en fruit, zo blijft je energieniveau op peil.

Blijf positief

Heel simpel: stop met zeuren. Probeer de leuke kanten van het leven te zien en laat je niet uit het lood slaan door kleinigheden. Dat je tenen er af vriezen of je trein weer eens te laat is is niet leuk, maar je kiest wel zelf hoe je daar mee omgaat.

Zorg voor een aangenaam dagritme

De meest effectieve tip tegen een winterdip is regelmaat. Hanteer een vast tijdstip om te eten, te gaan slapen en weer op te staan en blijf niet snoozen. Dat ritme helpt je met het juiste been uit bed te stappen en op die manier begin je veel beter gezind aan je dag.

02-11-2018 - Jutta