Stuff 9 jan 2019 Jutta

Tips van de gadgetman #1: een glazen speaker, 8k QLED-tv’s en 5G

Onze gadgetman Benjamin kent zijn weg in technologieland en gidst jou daar graag doorheen. Wekelijks tipt hij de tofste gadgets en nieuwste ontwikkelingen op Manners.be, wie liever sneller dan het licht geüpdatet wordt luistert op woensdagavond best naar NRJ radio. 

De glazen speaker van Sony

Tijdens de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas stelde Sony een vreemde apparaatje voor, de LSPX-S2. Het ding ziet eruit als een ouderwetse lamp, maar is eigenlijk een speaker – met een ingebouwd lampje voor extra sfeer.

De resonantie van het glas zorgt voor een stevige bass en de speaker zorgt voor 360°-geluid in hoge resolutie. Daar moet je het echter niet voor doen, want je hebt goedkopere speakers voor veel minder geld. Ben je echter op zoek naar een leuke gimmick om je vrienden mee af te troeven wanneer ze bij jou op bezoek komen, dan is deze glazen speaker de zeshonderd euro meer dan waard. Vanaf eind mei is hij verkrijgbaar.

QLED-tv in 8K

Samsung verbaasde vriend en vijand met een indrukwekkende 85-inch 8K-televisie. Alsof die nog niet indrukwekkend genoeg was heeft de techgigant nu zijn volledige Q900-serie voor 2019 onthuld en daar zit ook ook een QLED-tv met een scherm van maar liefst 98 inch bij. Een mooie kans om te bewijzen dat de QLED-technologie er écht als beste in slaagt om zwarte tinten natuurgetrouw weer te geven op een scherm.

gadgetman 1

Met een enorm hoge resolutie als 8K heb je natuurlijk niet veel aan een klein schermpje, maar andersom is er nog niet heel veel beeldmateriaal in 8K geschoten. Jammer van die dure tv – hij gaat zo’n 15.000 euro kosten -, maar gelukkig zit er wel AI-technologie in om de de beeldkwaliteit op te schalen. Al moet je dat uiteraard wel met een korreltje zout nemen: oude YouTube-video’s met een resolutie van 720p zullen er niet heel veel mooier uitzien in 8K.

Wie het wat bescheidener wil aanpakken kan overigens ook beschikken over een 65 inch-, 75 inch-, 82 inch- en een 85 inch-model. Daar gaat je langgekoesterde droom van een 55 inch-tv!

Het 5G-netwerk is in aantocht

We hebben nog niet eens overal een goede 4G-dekking of daar is het 5G-netwerk al – of toch bijna. De grootste fabrikant van computerchips, het Amerikaanse Qualcomm, heeft namelijk aangekondigd dat er maar liefst 30 producten de 5G-chip zullen gaan gebruiken dit jaar.

De vijfde generatie van mobiele netwerken is nog duizend keer sneller dan het toch al behoorlijke 4G. Daarvoor maakt het gebruik van fotonica, waarbij de informatie-uitwisseling gebeurt via lichtdeeltjes.

Bij onze noorderburen zullen er waarschijnlijk al dit jaar zendmasten met 5G live gaan, ook Engeland en de Verenigde Staten doen mee. In België is het nog even wachten, maar heel veel langer kan het ook hier niet duren.

5 autogadgets voor wie veel tijd onderweg doorbrengt

Reageer op artikel:
Tips van de gadgetman #1: een glazen speaker, 8k QLED-tv’s en 5G
Sluiten