Life

Zo ga je om met een vriend die zijn job haat

En dat werkt ook bij je lief!

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Er zijn zo van die momenten dat je een absolute hekel aan je job hebt. In de meeste gevallen waait dat vanzelf weer over, maar bij sommige mensen is het van blijvende duur. En wat als een van je vrienden – of je lief – zijn job haat? Dat je maat een keer over zijn job klaagt is niet erg, maar bij de vierendertigste keer op één avond wordt het frustrerend. Wil je hem helpen? Pak het dan zo aan.

Bevestig in plaats van op te lossen

Wanneer je partner klaagt dat hij die dag al voor de zesde keer hetzelfde probleem is tegengekomen, omdat Mia van een verdieping lager nog steeds dezelfde fout maakt ondanks zijn pogingen om haar te tonen hoe het wél moet, is je eerste reflex om het probleem voor je vriend(in) op te lossen. Je suggereert nieuwe manieren waarop Mia het misschien wel zou kunnen begrijpen.

Met die oplossingsgerichte instelling kun je beter even wachten, klinkt het bij Fatherly: “Wanneer mensen problemen hebben, willen ze in het begin geen oplossing voor het probleem.” Je kunt in de eerste plaats dus beter empathie tonen en iets zeggen als “Het is logisch dat je dit vervelend vindt. Ik zou ook zo gefrustreerd zijn mocht Mia mijn collega zijn.” Op die manier voelt je maat of je lief zich begrepen, een oplossing zoeken volgt later wel.

Details, details, details

Ventileren over je problemen is vaak al half zo goed als het probleem effectief oplossen. Ga daarom dieper in op de frustraties die je vriend aanhaalt. Wat is momenteel het vervelendste aan zijn job? Is er iets specifiek waar hij zich aan stoort? Doet hij het werk zelf graag? Is er iets dat jij kunt doen om hem te helpen? Op die manier kom je het precieze probleem te weten.

Toch raad geven?

Na het klaaguurtje kun je wel een poging tot advies ondernemen. Zeg dat je enkele ideeën hebt en vraag hem op de man af of hij ze wil horen. Is het antwoord nee, neemt je vriend of vriendin geen stappen om het probleem op te lossen, maar moet jij zijn geklaag wel steeds opnieuw aanhoren? Dan kun je op een vriendelijke manier duidelijk maken dat dat voor jou vervelend is.

Zeg dat je begrijpt hoe frustrerend dit is voor hem en dat het voor jou ook lastig is om te zien hoe gefrustreerd hij is. Als hij niet openstaat voor advies kun je altijd voorstellen je ideeën op mail te zetten zodat hij ze kan lezen wanneer hij wat afgekoeld is.

Help met ontspannen

Ga samen op café, op reis of ga mountainbiken in de Ardennen. Verzet je zinnen en zorg dat je vriend(in) gewoon even niet aan die job moet denken.

26-11-2018 - Jutta