Life

That’s The Spirit: ken jij de vocabulaire van de cocktail?

Shaken, stirred en alles ertussen

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Een cocktail bijvoorbeeld, maar begrijp jij alle terminologie op de cocktailkaart? 

Elk excuus is goed om het leven te vieren en als we in een goede bui zijn kiezen we voor een cocktail om te toasten. Tot we natuurlijk de kaart voorgeschoteld krijgen en we niet veel meer kennen dan een mojito, een gin-tonic of een Aperol Spritz. Best beschamend, maar met de volgende instructies kan je toch zonder blozen een gesofisticeerde cocktail bestellen.

1. Het juiste glas

Steeds meer bars rangschikken hun menu op basis van het glas waaruit je de cocktail kan drinken. Er is het longdrinkglas, hoog en slank, gevuld met ijs. Een tumbler is dan weer een korter en steviger glas, meestal met een dikke bodem. Een derde mogelijkheid zijn glazen die op een voet staan, zoals een coupe.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door House Kastrioti 🔨 (@housekastrioti) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Madeincocktails (@madeincocktails) op

2. Geef niet te veel om de basisdrank

Oké, je had een ‘incidentje’ met rum op nieuwjaar, waardoor je de drank niet meer kan luchten of zien. Sla rum dan over, maar oordeel verder niet te hard op welke basisdrank de cocktail bevat. De andere ingrediënten doen veel meer voor de smaak dan die ene sterkedrank.

3. Let op de aanvulling

Een cocktail met fruitsap wordt waarschijnlijk licht en verfrissend, maar verwacht daarom niet per se een zoet drankje. De meest voorkomende fruitige cocktails zijn (variaties op) de Tom Collins, met sterkedrank, citroensap en bruiswater op ijsblokjes of daiquiri’s met rum, citrus en suikersiroop. Ten slotte zijn er nog de tiki’s, ook met rum, maar dan met ananassap en veel garnering.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Madeincocktails (@madeincocktails) op

4. Wil je zuipen?

Sommige drankjes bevatten best veel alcohol. Het zijn meestal die cocktails die verschillende soorten sterkedrank combineren – wees je daarvan bewust wanneer je bestelt. Probeer het niet alleen te doen voor de garantie op instant dronkenschap, maar ook voor de smaak. Neem dus kleine slokjes.

5. Versterkingen van wijn

Drankjes zoals sherry en vermout kunnen twee dingen doen met cocktails. Ofwel zijn ze de rechterhand van een heel boozy ingrediënt ofwel net de basis van een cocktail met een lager alcoholpercentage.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Madeincocktails (@madeincocktails) op

6. Herken ‘aanstootgevende’ ingrediënten

Drop en rokerige smaken kunnen een op het eerste zicht smakelijke cocktail een compleet andere dimensie geven. Als je niet van die smaken houdt, vermijd dan anijs, pastis, absint en aquavit. Als je niet houdt van drankjes die je aan een kampvuur doen denken, kies dan niet voor mescal of whisky.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Madeincocktails (@madeincocktails) op

7. Raadpleeg de barman

Als je nog steeds niet helemaal aan de cocktailkaart uit kan, begrijpen we dat volledig. Elke bar is natuurlijk anders. Een goede barman weet wat hij je kan aanraden op basis van je voorkeuren. En nu weet je al iets beter hoe je die kan uitleggen.

We hebben je nog veel meer te vertellen over cocktails. Zo leggen we je ook uit waarom tegenwoordig alle bartenders Angostura bitters in je cocktail doen.

Bron: GQ

13-09-2018 - Cami