Jutta
Jutta Cars 10 sep 2019

Een tweedehandswagen kopen? Zo ontmasker je fraudeurs

Een tweedehandswagen kopen van een particulier gaat heel vaak goed, maar af en toe loopt het mis. En daar sta je dan met een roestig wrak en zonder centen – of helemaal zonder auto, for that matter. Vroom.be zette een aantal tips op een rijtje om zwendelaars te ontmaskeren, doe er je voordeel mee.

Autosites doen er natuurlijk alles aan om een betrouwbare omgeving te creëren waarin je je bolide kan kopen of verkopen. Op Vroom.be zijn particulieren bijvoorbeeld verplicht om het VIN- of chassisnummer van de wagen op te geven, als eerste garantie dat er écht een auto te koop is. Maar je moet natuurlijk altijd zelf je ogen open houden. Dankzij de volgende tips herken je valse advertenties sneller:

Een veel te lage prijs

Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dat is het dat ook. En ja, een Audi A4 van 2014 met 50.000 kilometer op de teller voor slechts 4000 euro klinkt als een koopje, maar je mag er zeker van zijn dat dit een valse advertentie is.

Een verkeerd – of helemaal geen – bouwjaar

Als het bouwjaar in de titel verschilt van het bouwjaar dat in de advertentie zelf staat, moeten er in je hoofd allerlei rode lampjes gaan branden. Op die manier wil de verkoper de wagen jonger maken dan hij in werkelijkheid is. Ook wanneer er geen bouwjaar vermeld wordt is dat geen goed teken: ofwel bestaat de auto niet, ofwel is hij écht te oud om mee rond te rijden.

Een fout telefoonnummer

Je ziet een toffe tweedehandswagen, belt de adverteerder en … die weet van niks. Fout nummer ingegeven, kan gebeuren toch? Let toch maar extra goed op, want in dit geval zou het ook kunnen dat de verkoper een fout telefoonnummer geeft, in de hoop dat geïnteresseerden hem zoveel mogelijk contacteren via e-mail.

De auto moet snel weg

Geeft de verkoper aan dat de auto dringend weg moet omdat hij bijvoorbeeld naar het buitenland verhuist, of omdat het een geërfde wagen is waar hij zogezegd niets mee kan doen? Handjes af. Als je het er toch op wilt wagen, stel dan zeker extra vragen aan de telefoon, bijvoorbeeld waarom de auto zo laag geprijsd is.

Een voorschot betalen

Je hebt een auto gekozen, bekeken, getest en goedgekeurd en bent klaar om hem te kopen. Goed, maar dan vraagt de verkoper een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen – vaak wordt Western Union of Moneygram als betaalpartner gebruikt. Niet doen, want dat voorschot én de auto zie je nooit meer terug.

Een tussenpersoon

De verkoper laat de afhandeling over aan een tussenpersoon. Dat kan een transportfirma zijn … of een fictieve firma met of zonder speciaal voor dit doeleinde gecreëerde website. Als je van een particulier koopt, koop dan ook echt van hem (of haar) en laat de enige tussenschakel de tweedehandssite zijn.

Oh en, moeten we het er nog bijzeggen: betaal nooit voor een wagen die je niet zelf gezien en geïnspecteerd hebt.

Meer autocontent? Race naar Vroom.be.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Een tweedehandswagen kopen? Zo ontmasker je fraudeurs
Sluiten