Life

Zo zag de UFC eruit vóór de dopingcontroles begonnen

Nog meer spierballengerol

Het wielrennen – en dan met name de Tour de France – werd vaak vergeleken met een chemische fabriek op wielen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Steeds meer takken van sport worden ‘schoon’ door verplichte dopingcontroles. Bij de vechtsporten is dat niet anders en de gevolgen daarvan zijn zeer zichtbaar binnen de Ultimate Fighting Championship (UFC). 

UFC-gevechten swingen de pan uit

Bepaalde sporten hebben altijd last gehad van een bedenkelijk imago. Met name de UFC-gevechten waren voor veel mensen (lees: politici) een doorn in het ook. Senator John McCain vergeleek de activiteiten van de UFC graag met hanengevechten. Om de sport een redelijke kans te geven moest er wat gedaan worden aan het imago. Het antwoord lag in een betere regulatie, het hanteren van strengere regels en dopingcontroles.

Regulering als redding

De populariteit van vechtsporten zal weinig mensen verbazen. Mensen houden van goede gevechten, spektakel en sterke mannen. Om het lichaam van een professionele vechter in topconditie te houden volstaat het niet om alleen te trainen. Je kunt nu eenmaal niet van een magere vechtsporter verwachten dat hij een veel bredere tegenstander even tegen de vlakte werkt. Het gebruik van doping om de spiergroei te stimuleren was dus algemeen geaccepteerd en duidelijk zichtbaar.

Voordat doping werd aangepakt, ging het er zowaar nog harder aan toe dan tegenwoordig. Bovenstaande video laat dat perfect zien. Voor de fans was het vaak genieten. Het heeft echter wel een schaduwzijde: het menselijk lichaam is niet gebouwd om dergelijke vormen in stand te houden. Na het verbod op stimulerende middelen zag je dus dat het postuur van de gemiddelde atleet veranderde. De mannen werden veel minder breed en dus ook minder indrukwekkend. Dat was even wennen.

Pay-per-view als goudmijn

Het voordeel is echter groter dan het nadeel. Door de betere regulatie is de sport nu populairder dan ooit. De wedstrijden, die vaak als pay-per-view worden aangeboden, zijn nu vaak beter bekeken dan de traditionele Amerikaanse kooigevechten.

Toen de broers Frank en Lorenzo Fertitta de UFC-organisatie een kleine vijftien jaar geleden overnamen voor een slordige vijftien miljoen dollar, gaf niemand om de toekomst van de sport. Niet al te lang geleden verkochten ze de organisatie zelf door voor vier miljard dollar. Geen slechte investering dus.

17-05-2018 - Jan