Jutta
Jutta Life 12 aug 2019

Hoe veel tabbladen tegelijk open hebben je net níét productief maakt

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. Eentje waarin je wat minder tabbladen hebt openstaan in dit geval. 

Hoe schadelijk is het om tientallen tabbladen tegelijk open te hebben? Uit onderzoek blijkt dat het niet alleen stresserend, maar ook een enorme killer voor je productiviteit is. En dat terwijl jij dacht dat je net zo goed bezig was met je dertig tabs.

Tabbladen zijn als potten en pannen

Als het aanrecht in je keuken vol staat met pannen en potten, wordt het een stuk moeilijker om keukengerei te vinden en een maaltijd te bereiden. Hetzelfde geldt voor die deadline die je vanmiddag hebt: eigenlijk is het scannen van al die tabbladen voor de juiste informatie alleen maar zonde van je tijd.

Waarom zijn er dan zoveel mensen waarbij veel tabbladen open hebben eerder de regel dan een uitzondering is? LIFE vroeg het aan de bedenker van het tabblad, Adam Stiles. “Omdat de waardevolle informatie op dat tabblad moeilijk was om te vinden,” legt hij uit. “Daarom hebben we het gevoel dat we ‘m beter open kunnen laten staan, omdat we die informatie anders kwijt zijn.”

Illusie van productiviteit

Maar er is nog een andere reden, blijkt uit onderzoek. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, geven je hersenen dopamine af. Dat geeft je de illusie dat je on a roll bent. Je hebt het idee dat je altijd bezig bent en daardoor dus productiever bent.

Terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Onze hersenen moeten snel van de ene taak naar de andere taak springen. Iedere keer dat jij van tabblad verandert, verlies je je concentratie en zelfs als je denkt dat je alleen gefocust bent op je geopende tabblad, word je in je ooghoek afgeleid door alle andere tabbladen.

Hoe stop je ermee?

Simpel: beperkt het aantal geopende tabs tot maximaal tien (en liever nog wat minder) Je houdt dan namelijk het overzicht en kunt shortcuts gebruiken om te switchen (Mac: Command + nummer, Windows: Control + nummer). Gelukkig bestaan er daarnaast tegenwoordig een hoop tools om je openstaande tabbladen onder controle te houden. Bedenker Stiles raadt dan ook aan die te gebruiken.

Tab Auto Close, Tab Wrangler en Tab Suspender sluiten automatisch de tabbladen waar je een tijd niet op hebt geklikt. xTab sluit tabbladen als je een bepaald aantal tabs open hebt staan. OneTab zet al je tabs in een lijst. Ten slotte laat de tool Workona je open tabs in projecten categoriseren.

Er is overigens één situatie waarin veel tabbladen open hebben wél goed voor je is. Als je een keuze moet maken, helpt veel tabbladen open hebben je om een bétere keuze te maken. De rest van de tijd kun je die zeventig tabbladen gewoon gesloten houden en wél productief doorwerken.

Bedrock

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe veel tabbladen tegelijk open hebben je net níét productief maakt
Sluiten