Life 30 dec 2018 Jutta

Aandoenlijke handgeschreven advertentie van Steve Jobs levert fortuin op

Dat Apple niet altijd zo groot was lijkt tegenwoordig surreëel, maar toch moest Steve Jobs ooit zijn producten aan de man proberen brengen zonder budget voor peperdure commercials. Hoe hij dat deed ontdekken we dankzij een exclusieve veiling bij Bonhams. 

Een advertentie van Steve Jobs

Het internationale veilinghuis organiseerde onlangs de ‘History of Science and Technology’-veiling, waarbij fascinerende prototypes, eerste versies en documenten onder de hamer gingen. Veel van die producten hebben een bepalende rol gespeeld in de geschiedenis van de technologie.

Wat ons betreft is lot 631 het interessantste. Het gaat om een handgeschreven advertentie van Steve Jobs, een vage foto van de Apple 1 en nog een foto van het beeldscherm. Het lijken kleine prullen, maar voor de toen onbeduidende start-up Apple hebben ze veel betekend.

Details als de contactgegevens maken het plaatje compleet: het adres is dat van de ouders van Steve Jobs, waar hij dus nog woonde toen hij zijn baanbrekende product de wereld in stuurde.

advertentie van Steve Jobs

“A Real Deal”

Toch was Jobs toen al een gehaaide salesman: “Board only + manual $75,- A Real Deal.” klinkt het bijvoorbeeld. Hij licht de technische specificaties duidelijk uit, inclusief enthousiast schreeuwende uitroeptekens. De twee polaroid-foto’s maken het lot af.

Op die foto’s zie je dat het om het computerscherm van de toen al eenvoudig geklede Steve Jobs zelf ging, die zich toen nog Steven liet noemen. Het meest aandoenlijke element is het handgeschreven excuus: het beeld is wat wazig door de wiebelende camera.

Ooit kreeg een vriend van Steve deze tekst en foto’s gratis, want zo hoopte de ondernemer zijn eerste computers aan de man te brengen. Nu zijn deze legendarische documenten toch iets prijziger geworden: de veiling van dit lot had een richtprijs van 35.000 tot 53.000 euro. Het beoogde bedrag is ruimschoots behaald, maar de exacte verkoopprijs is helaas niet bekendgemaakt.

Dit zijn de beroemde sneakers van Steve Jobs (en jij kunt ze dragen)

Bron: Want

Reageer op artikel:
Aandoenlijke handgeschreven advertentie van Steve Jobs levert fortuin op
Sluiten