Life

That’s The Spirit: zo serveer je witte en bruine rum

Puur of in een cocktail

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Rum dit keer, maar wat is het verschil tussen witte en bruine rum en hoe serveer je beide varianten? 

Het verschil tussen witte en bruine rum

Rum wordt meestal gemaakt van melasse, een bijproduct van suikerriet, maar vers suikerrietsap en suikerrietsiroop behoren ook tot de mogelijkheden. Hieraan dankt rum de ietwat zoete smaak. Na het distilleren blijft de gemiddelde rum zo’n jaar rijpen, een proces dat veel sneller verloopt dan bijvoorbeeld bij whisky, door de hogere temperaturen in de landen waar rum geproduceerd wordt.

Rum is doorgaans zoet van smaak, met karameltoetsen

De rijping bepaalt de kleur van de rum: witte rum blijft kleurloos omdat hij in stalen tanks wordt bewaard, bruine rum krijgt zijn kleur door eiken vaten (en eventueel door toevoeging van karamel). Bruine rum is daardoor iets steviger van smaak.

Daarnaast bestaat er ook nog donkere of zwarte rum, die wordt gerijpt op zwaar ‘getoaste’ vaten. Dit wil zeggen dat het hout voor de vaten langer verhit wordt om het in de juiste vorm te krijgen. Donkere rum krijgt zo een vollere, kruidige smaakt, ruikt wat zoeter en kan best puur gedronken worden.

Zo serveer je rum

Een goeie rum – wit of bruin – heeft niet meer nodig dan wat verse limoen en een beetje suiker(-siroop). Met die ingrediënten creëer je in een handomdraai een friszoete daiquiri. Het leuke aan deze cocktail is dat je heel gemakkelijk kan variëren door er fruit aan toe te voegen. In combinatie met wat verse munt en sodawater (bruiswater is een prima vervanger) krijg je dan weer een zomerse mojito.

Alleen cola in huis? Hallo cuba libre. Je kan rum overigens prima puur drinken, dat geldt voor witte en bruine rum, maar vooral voor de wat oudere rumsoorten. Proef het vooral allemaal zelf in je eigen home bar of op een van deze geheime locaties. Salud!

10-05-2018 - Jutta