Jan
Jan Stuff 29 jul 2019

Virusscanner voor je smartphone: zinvol of eerder onnodig?

Dat een gewone Windows PC of laptop gevoelig is voor virussen zul je wel weten. Met enige regelmaat komen berichten in de media over gevaarlijke virussen of malware. Goed idee dus om je apparatuur te beschermen met een goed antivirusprogramma, maar hoe zit dat met je smartphone? Hoog tijd om alle details op een rij te zetten zodat je weet of een virusscanner voor je smartphone noodzakelijk of juist overbodig is.

Verschil tussen Android en iOS

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zowel Android als iOS heel anders werken dan Windows. Android is gebaseerd op Linux, terwijl iOS een op zichzelf staand besturingssysteem is. Voor je iPhone heb je dus al helemaal geen virusscanner nodig, sterker nog, je zult er tevergeefs naar zoeken. Apple staat immers alleen goedgekeurde apps toe, derden zullen nooit toegang krijgen zonder die goedkeuring.

Voor Android is er een heel scala aan tools beschikbaar om je smartphone veilig te houden, zelf als je op je smartphone root-access hebt.

Android is redelijk veilig

De verschillen tussen Android en iOS zorgen ervoor dat het voor mensen met slechte intenties interessanter is om zich op Android te richten. Schadelijke bestanden weghouden is dan ook vrij eenvoudig voor bezitters van een Android-smartphone. In feite is het een kwestie van enkele logische stappen te volgen:

Andreas Clementi, CEO van AV-Comparatives, zegt dat de smartphones die in het westen worden verkocht, redelijk veilig zijn. Er schijnt echter wel een bepaalde ontwikkeling gaande te zijn die de veiligheid van Android-smartphones in het gedrang brengt. Dat fenomeen speelt vooral in Azië omdat daar juist ook veel apps worden geïnstalleerd die niet afkomstig zijn uit de Play Store.

Dergelijke apps zijn dus niet gecontroleerd en kunnen mogelijk malware bevatten. Het installeren van een antivirus- of antimalware-app mag dan misschien niet strikt noodzakelijk zijn, het kan wel helpen om nieuwe bedreigingen te voorkomen. Goede tools zijn bijvoorbeeld apps van bedrijven als AVG, Bitdefender en Norton.

Is je iPhone veilig?

Hoewel je iPhone dus vrij veilig is, wil dat niet zeggen dat er niets mee kan gebeuren. Uiteindelijk ben je als gebruiker zelf verantwoordelijk voor wat je online doet en op welke links je klikt. Op die manier kun je ook op een iPhone te maken krijgen met phishing.

In dat geval proberen criminelen je naar een vervalste website te leiden om zo betaalgegevens buit te maken. Heb je echter twee-factor-authenticatie ingesteld, dan heb je jezelf al goed beschermd tegen dergelijke praktijken.

Ook de waterdichtheid van de gezichtsherkenning werd onlangs getest bij zowel Apple als Android.

Bron: Want

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Virusscanner voor je smartphone: zinvol of eerder onnodig?
Sluiten