Health 12 aug 2018 Cami

Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?

Als we al die groentehipsters mogen geloven, val je morgen nog dood als je vlees eet. Als we kijken naar de carnivore oermens is vlees net de bouwsteen van het leven. Hoe zit het nu echt?

De nieuwe voedingsdriehoek raadt aan om minder suiker en minder dierlijke voeding te eten. Hoewel rood vlees wel ijzer bevat, heeft het mogelijk een negatief effect op de gezondheid. Betekent dat dan dat het net zo ongezond is als suiker?

Volgens de nieuwe voedingsdriehoek zou je in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding moeten eten. Want wat blijkt? Bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker en hart- en vaatziekten.

Vlees: de nieuwe sigaret?

Is het overdreven om dierlijke voeding te vergelijken met sigaretten? Niet helemaal, als we de Nederlandse Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement, mogen geloven. Een dagelijkse consumptie van 100-120 gram rood vlees vergroot de kans op longkanker met twintig procent. Best een opvallend cijfer.

We hebben het toch gewoon nodig? Als je het niet eet word je toch een slap slablaadje? De Nederlandse Crossfitkampioen Jeremy Reijnders bewijst het tegendeel. Hij staat deze maand op de cover van Men’s Health en hij eet honderd procent plantaardig.

Een bericht gedeeld door Jeremy Reijnders (@jeremyreijnders) op

Seks of vlees?

Stel je moet kiezen: seks of vlees? Uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow bleek dat jonge mannen sneller oud worden als ze veel vlees en weinig groente en fruit eten. Het DNA van de vleesetende deelnemers was meer verouderd dan het DNA van mannen van dezelfde leeftijd die een meer plantaardig eetpatroon hadden. Oudere mannen hebben wel eens last van erectieproblemen. Dat vermindert dus ook als je plantaardig eet, volgens uroloog Aaron Spitz, auteur van ‘Het Penisboek’.

Vlees: de nieuwe sigaret?

Eet veel groente en geen dierlijke producten als je niet met een slappe lul voor je hete date wil staan, luidt zijn advies ongeveer. Erectieproblemen worden namelijk vaak veroorzaakt door aderverkalking. In vlees zit verzadigd vet en transvet, twee stoffen die tot gevolg hebben dat je bloedvaten dichtslibben. Niet alleen je DNA en je erectie lijden eronder, zelfs de hoeveelheid sperma die je aanmaakt wordt minder als je het veel eet, blijkt uit bevindingen van onderzoekers aan Harvard.

Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?

Kortom, misschien was vlees ooit een bouwsteen van het leven, maar nieuwe wetenschappelijke inzichten laten toch zien dat het min of meer vergelijkbaar met een sigaret is. Gelukkig zijn er best goede vervangers zoals vegetarische burgers, tofu, linzen en bonen, falafel, tempeh en soja.

Natuurlijk gaat het om de juiste balans vinden, maar het kan absoluut geen kwaad om vleesconsumptie eens van een andere kant te bekijken.

Vind je het moeilijk om gezond te eten of een dieet vol te houden? We hebben één gemakkelijke tip die jou kan helpen.

Reageer op artikel:
Vlees: de nieuwe sigaret of bouwsteen van een gezond leven?
Sluiten