Thomas
Thomas Health 7 jan 2020

5 voordelen die je gaan overtuigen om mee te doen met Dry January

Ondertussen is Nieuwjaar alweer een week achter de rug, maar de kans bestaat dat je nog steeds aan het bekomen bent van de feestdagen. Om je lever wat rust te gunnen is Dry January in het leven geroepen.

Een maand lang geen alcohol drinken is in rap tempo uitgegroeid tot een van de meest populaire goede voornemens. De Belgische versie – Tournée Minérale – gaat pas van start in februari, maar het is zeker niet slecht om nu meteen de alcohol te laten staan voor een maandje en mee te doen met het internationale Dry January.

Een maand – of langer – lang geen alcohol drinken is gewoon heel goed voor je lichaam. Hoe lekker de biertjes, glazen champagne en schitterende whisky’s ook waren, alcohol is gewoon ongezond. Daarom zul je, als je normaliter regelmatig een glaasje nuttigt, zeker wat merken als je meedoet aan Dry January. Wij hebben de grootste voordelen voor je op een rij gezet.

De voordelen van Dry January

1. Je verkleint gezondheidsrisico’s

Alcohol doet wat met je. Het geeft je een warm gevoel, je gaat er gemakkelijk van praten en je durft meer. Leuk is dat zeker, maar alcohol heeft ook heel wat negatieve bijwerkingen. Denk aan een verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol en veel extra werk voor je organen. Met name je lever stel je flink op de proef. Het is dan ook niet zo gek dat ongeveer de helft van alle leveraandoeningen veroorzaakt worden door te veel alcohol.

Omdat een verhoogde bloeddruk en verhoogd cholesterol ook niet best zijn voor verschillende organen, is het verstandig om mee te doen aan Dry January en je lichaam even wat rust gunnen. Het is alleen niet zo dat je deze rustmaand zonder drank moet gebruiken om de rest van jaar meer te drinken. Zie Dry January als een nieuwe begin en probeer vervolgens juist minder te drinken dan je voordien deed.

2. Je slaapt beter en hebt meer energie

Aan een glas alcohol kun je behoorlijk wat plezier beleven, maar je lichaam moet die rommel vervolgens wel weer opruimen. Dat kost energie. Die energie kun je dus niet in andere dingen steken. Hierdoor word je minder productief en is alles wat je doet, bijvoorbeeld een bezoek aan de fitness, minder effectief. Je hebt meer rust nodig en zelfs daar heeft je lichaam door alcohol meer moeite mee.

Alcohol heeft namelijk ook invloed op je slaap en kan zelfs leiden tot slaapproblemen. Het zorgt ervoor dat de structuur van je slaap verandert, je moeilijk in slaap kunt komen, je minder lang kunt slapen en andere ellende. Dit wil je niet want een goede nachtrust is het beste wat je je lichaam kunt schenken.

Last van slaapproblemen? Dankzij deze vijf eenvoudige tips zul je sneller in slaap vallen.

3. Je immuunsysteem wordt sterker

Als je lichaam zich niet druk hoeft te maken om alcohol heeft het meer tijd om zich met andere zaken bezig te houden. Een gezond en uitgerust lijf kan zich beter wapenen tegen gevaren van buitenaf. Daarnaast kan alcohol leiden tot inwendige ontstekingen. Daar moet je lichaam zich vervolgens tegen verzetten en ook dat heeft invloed op je immuunsysteem. Dus mocht je binnenkort op wintersport gaan en kun je het dus echt niet veroorloven om ziek te worden? Doe dan zeker mee aan Dry January, en doe misschien ook wat kalmer aan tijdens de après-ski.

4. Afvallen met Dry January

De meest eenvoudige manier om af te vallen, is ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt. Een maand lang niet drinken kan je daar zeker bij helpen, want de meeste alcoholische versnaperingen zijn al snel goed voor minstens 150 calorieën. Daarnaast zit er ook vaak nog veel suiker in. Als je tijdens Dry January al deze drankjes vervangt door water of thee kun je dus best wel wat afvallen.

5. Je leert jezelf kennen

Als je regelmatig drinkt, merk je op een gegeven moment niet meer wat alcohol met je doet. De standaard van hoe jij je normaalgesproken voelt verandert. Door tijdens Dry January een maand lang niet te drinken, ontdek je hoe jij je eigenlijk zou moeten voelen. Misschien is het verschil niet zo groot, maar er is zeker een kans dat jij je een stuk fitter en gezonder voelt. Als dat het geval is kun je pas dan daadwerkelijk gaan bepalen of die drankjes echt de moeite waard zijn.

Geef Dry January een kans

Je zou tegen Dry January kunnen zijn omdat het weer zo’n trend is waar de massa vrolijk aan meedoet. Maar minder of geen alcohol drinken is niet bepaald hetzelfde als allemaal dezelfde trendkleur dragen: het is daadwerkelijk goed voor je. We gaan je echt niet vertellen dat je al je whisky door de gootsteen moet spoelen. Je moet immers ook blijven genieten van het leven. Zolang je maar bewust met alcohol omgaat, want uiteindelijk is alles leuker als je gezond bent.

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 voordelen die je gaan overtuigen om mee te doen met Dry January
Sluiten