Jutta
Jutta Life 11 mrt 2019

Waarom iedereen denkt dat hij geen vrije tijd meer heeft

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Tijdens die werkweek heb je graag ook nog een beetje vrije tijd, maar hoe komt het toch dat het voor sommige mensen zelden lukt om écht te ontspannen tussen maandag en vrijdag? En dat die doordeweekse avonden zo kort lijken, zélfs als je om 17u stopt? Volgens marketingauteur en NY University-professor Adam Alter ligt dat aan ons schermgebruik en daar zou hij weleens gelijk in kunnen hebben.

In een TED-talk legt hij uit hoe mensen hun dagen indelen. Het zal je niet verbazen dat bij veel mensen slaap en werk twee derde van de tijd innemen. Wat we tegenwoordig doen met de paar uurtjes per dag die overschieten als we voldoende slapen en uit werken gaan, is drastisch veranderd ten opzichte van tien jaar geleden.

Geen tijd voor echte vrije tijd

In 2007 keken we maar een paar minuten per dag naar onze schermen. Een paar minuten ‘Snake’ spelen en een keertje een sms versturen was zowat alles dat je kon en wilde doen op je telefoon en een computer (desktop) zorgde ook voor iets minder afleiding dan tegenwoordig. Dit in tegenstelling tot de smartphones, tablets, laptops, smartwatches en smart tv’s die we nu gebruiken.

In 2017 is het gebruik van schermen daarom ook geëxplodeerd: uit Alters onderzoek blijkt dat we bijna al onze vrije tijd op schermen spenderen. Net zoals jij nu dus aan het doen bent. Dat je Manners leest moedigen we uiteraard aan, maar waarschijnlijk scrol je nog langs heel wat andere sites en applicaties doorheen de dag.

Leef niet te veel online

Het rode gedeelte in de grafiek staat voor de tijd die we op onze schermen besteden. Het kleine beetje geel, en in de andere twee balken het witte gedeelte, staat volgens de onderzoeker voor where the magic happens (nee, niet die magic). Dit is het gedeelte van onze tijd waar onze menselijkheid naar boven komt: face-to-face interactie met anderen. Alter trekt een conclusie die niet onbekend is, namelijk dat online interactie zorgt voor afleiding en isolatie.

Uiteindelijk gaat het allemaal om balans. Wil je een Netflixreeks bingen? Prima, maar trek daarna dan even naar buiten en leg je devices weg. Reageer niet op elke biep van je smartphone en voor je het weet heb je weer écht vrije tijd, om te besteden aan leuke dingen.

E-mail openen buiten werktijd? Levensgevaarlijk!

Reageer op artikel:
Waarom iedereen denkt dat hij geen vrije tijd meer heeft
Sluiten