Lesley
Lesley Life 31 jan 2020

Waarom je ruziemaakt met je lief in de auto

Ook al vormen jij en je lief de perfecte match, er zijn twee momenten waarop je gegarandeerd ruzie krijgt: wanneer je een Ikea-kast in elkaar moet steken en wanneer je met haar in de auto zit. Maar waarom is je vierwieler zo’n ideale plek voor ruzie?

Je lief is geweldig: ze is je persoonlijke agenda, je beste vriendin en je veilige haven. Dat gezegd zijnde erger je je dood aan haar vanaf het moment waarop ze je passagier wordt. Ze wil dat je trager rijdt (alsof je te snel zou rijden) en roept voortdurend dat je moet oppassen (en als jij terugroept dat ze moet zwijgen, kijkt ze je vuil aan).

Ze begint eindeloos te palaveren over haar vriendinnen terwijl jij je probeert te concentreren op de weg. En dan zijn er twee opties: je besteedt aandacht aan haar, waarop zij weer schreeuwt dat je moet oppassen, of je negeert haar. Spoiler: beide zijn niet goed.

Waarom je je lief haat in de auto

Een eerste plausibele verklaring is dat je sowieso al sneller geagiteerd raakt omdat autorijden vaak best stressvol is – of je je daar nu van bewust bent of niet. “Je zenuwstelsel is continu geactiveerd terwijl je autorijdt,” vertelde psychotherapeut Ian Kerner aan Fatherly. “Je moet je omgeving voortdurend in de gaten houden en elke onverwachte beweging, gevaar of obstructie scannen. En dan raak je sneller geïrriteerd door externe factoren.”

Het goede nieuws is dat je niet de enige bent. Onderzoek heeft aangetoond dat chauffeurs het het meest op hun heupen krijgen van hun lief en dat bijna 70% minstens één keer per maand ruziemaakt in de auto. En je lief? Die trekt er zich allemaal niks van aan: studies hebben namelijk ook aangetoond dat je passagier er heel relaxt bij zit. Waardoor hij of zij net méér tijd heeft om zich bezig te houden met futiliteiten die jou op dat moment geen jota interesseren.

ruzie lief auto

 

Ook ziet je lief de autorit waarschijnlijk als een moment om even bij te praten en je een update te geven over alle Belangrijke Zaken in haar leven. Zij denkt: ‘Ha, eindelijk kunnen we het hebben over Suzanne van de boekhouding van wie ik vermoed dat ze een affaire heeft.’ Jij denkt: ‘We moeten zo snel mogelijk in Brussel geraken, rotfile, godver- weer een BMW.’

Wil je vermijden dat je haar de volgende keer uit de auto zet? Adem dan eens diep in en uit – naar het schijnt helpt dat. Al helpt subtiel de volumeknop wat naar rechts draaien misschien ook wel. Aanvaard en erken dat je allebei wat nerveus bent omwille van het verkeer, de lange rit of de vermoeiende dag en zeg dat ook tegen elkaar: ‘Het verkeer is vreselijk, maar we zijn nu eenmaal nog een tijdje onderweg dus laten we er het beste van maken.’

Fatherly

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom je ruziemaakt met je lief in de auto
Sluiten