Leroy
Leroy Life 2 okt 2018

Waarom we massaal ziek worden in de herfst

We hoeven je niet te vertellen dat het regenachtige weer z’n intrede heeft gedaan. Ook is het je waarschijnlijk opgevallen dat de helft van je collega’s ziek thuis zit of loopt te snotteren. Kan het slechte weer dat verklaren of is dat een fabeltje?

Yale University stelde zich die vraag en ging op onderzoek uit. De hamvraag: zijn herfstgriep en verkoudheid de schuld van het veranderende weer? De ellende is volgens de onderzoekers te verklaren door het rhinovirus.

Zodra het weer begint te veranderen, zijn we extra gevoelig voor dit virus. Als een groep kleine, irritante pestventjes stevent het virus je lichaam binnen met maar één doel: jou ziek maken. Jawel, een herfstgriep is geboren.

Gelukkig zijn er ook heldhaftige strijders in je lichaam aanwezig die vechten tegen het kwaadaardige virus: zogenoemde epitheelcellen. Normaal gesproken vormen deze strijders een sterk front tegen het virus, maar zodra het weer omslaat ervaren de epitheelcellen veel stress en zijn ze zwakker dan normaal.

Het gevolg is dat het rhinovirus gemakkelijker kan toeslaan. Ook in periodes van veel stress zijn de cellen minder waakzaam dan normaal. Volgens het onderzoek van Yale is het duidelijk: de epitheelcellen vormen de belangrijkste muur die zich wapent tegen kwaadaardige griepvirussen. Zodra die muur scheuren begint te tonen, ben je gezien.

Wat kun je doen om herfstgriep tegen te houden?

De logische zaken: goed eten, genoeg slapen, stress voorkomen en extra vitamines slikken. Roken schijnt eveneens een stressreactie te veroorzaken bij de cellen, dus stop daar vooral mee (als je daar niet al voldoende andere redenen voor had).

Reageer op artikel:
Waarom we massaal ziek worden in de herfst
Sluiten