Jill
Jill Entertainment 13 sep 2018

Waarom professioneel voetbal ook maar gewoon een job is

Professioneel voetballers (en atleten in het algemeen for that matter) zijn maar gewoon werknemers. Die weliswaar wat meer verdienen. En een iets glamoureuzer leven leiden. Maar toch.

Bedrijfsleven

Hoe je het ook draait of keert, de club die een speler een loon uitbetaald is zijn werkgever. Is een speler niet tevreden bij zijn werkgever of heeft hij nood aan verandering? Dan verandert hij gewoon van job zoals eender welke werknemer.

Een voetballer gaat uit van zijn eigen kracht en kwaliteit om een nieuwe job te vinden, zoals iedere werkzoekende doet. Aan het einde van de dag moet je alleen aan jezelf verantwoording afleggen: als jij liever enkele jaren poen schept in China zoals Axel Witsel of overloopt naar de stadsconcurrent, is dat jouw volste recht.

Imago

Als jij je ziek meldt op het werk om vervolgens tien dronken foto’s van de avond voordien op Facebook te plaatsen hangt er een vlieg aan de werklamp. Dat geldt ook voor voetballers. Zij hebben alleen het nadeel dat hun doen en laten vaak ook door anderen op het internet geplaatst wordt. Kan pakweg Radja Nainggolan over meespreken.

Meer dan geld

De wereld draait dan wel om geld, soms spelen andere factoren ook een rol. Jij zoekt een job waarbij je monsterfiles kunt vermijden en het liefst een waar je ook nog eens toffe collega’s hebt. Zo zijn er in de voetbalwereld ook factoren naast het financiële plaatje die een rol spelen bij de keuze van een volgende club.

Kijk maar naar Thibaut Courtois die bij zijn transfer naar Real Madrid openlijk toegaf dat zijn keuze enorm werd beïnvloed door het feit dat zijn kinderen en ex-vrouw in de Spaanse hoofdstad wonen. Zou jij ook niet voor de vrouw van je leven naar een andere (misschien iets minder internationale) stad verhuizen of overlopen naar de concurrent?

Concullega’s

Jij komt niet overeen met Jan van HR terwijl je iedere vrijdag gaat pintelieren met Thomas van de receptie. Diezelfde dynamiek vind je in een voetbalteam. Maar wat je ook voelt voor je collega’s, samenwerken zullen jullie.

Functie

Valt een collega ziek weg, dan moeten zijn taken verdeeld worden onder de resterende werkkrachten. Met een beetje pech ben jij de pineut en moet je het gros van zijn werk overnemen. Dat is voor een voetballer eveneens zo.

Denk je echt dat een verdedigende middenvelder in het professioneel voetbal blij is als hij plots in de verdediging speelt omdat alle andere opties achteraan geblesseerd zijn? Of een flankspeler die de keeper moet vervangen omdat hij rood kreeg? Gebeurt dat wat te vaak, dan is dat misschien wel een reden om een andere job te zoeken.

Deze 6 symptomen geven aan dat het tijd is voor een nieuwe job

Reageer op artikel:
Waarom professioneel voetbal ook maar gewoon een job is
Sluiten