Entertainment

Hiervoor staat de i in iPhone, iMac en zowat alle andere Appleproducten

iKnow

De storm over de iPhone XS, XS Max en XR is weer een beetje gaan liggen, de grappen over de presentatie zijn gemaakt. En waarschijnlijk heb je er dit jaar wéér niet bij stilgestaan wat de i to the Phone eigenlijk betekent. Maar Steve Jobs – God hebbe zijn ziel – had wel degelijk een overkoepelend i-dee voor de i in iPhone, iPad, iPod, iTunes en al die andere andere i-spullen van Apple.

De i in iPhone

In 1998 werd de ‘i’ voor het eerst gebruikt door Apple. In dat jaar werd de toch wel revolutionaire iMac gelanceerd, die razend populair werd. Daarop volgde nog een serie apparaten en diensten die allemaal met een i begonnen. Toen duidelijk werd dat Apple een slim horloge op de markt zou brengen, nam iedereen er vergif op in dat dit klokje de iWatch zou gaan heten. Veel mensen denken dat nog steeds, maar het werd de Apple Watch en wij snappen nog steeds niet zo goed waarom.

De schijf van vijf van Apple

Terug naar het alfabet van Apple: als je er even goed over nadenkt is ‘internet’ waarschijnlijk het eerste waar je op komt. Dat is niet helemaal juist, maar je zit op de goede weg want het is wel degelijk één van de vijf betekenissen van het i’tje.

Steve Jobs bepaalde ook de andere vier betekenissen van de i in iPhone, lang voordat de iPhone zelf op de markt kwam. Naast internet bestaat Apple’s schijf van vijf uit individual, instruct, inform en inspire. Altijd leuk om te gebruiken als quizvraag. Of om gewoon even als feitje te droppen bij het koffiezetapparaat op je werk, terwijl je collega’s pronken met hun veel te dure nieuwe iPhone. Hier zie je de uitleg van Steve Jobs himself:

Tijdens de presentatie van de iMac zei Steve Jobs het volgende: “De ‘i’ stamt af van het huwelijk tussen de opwinding van het internet en de eenvoud van de iMac”. Klinkt als een verkoopspraatje en is dat ook, maar je moet toegeven dat het een geniale marketingtruc is om een lettertje op te eisen voor (bijna, Apple Watch, bijna) al je iTems.

Bron: Froot.

20-09-2018 - Jutta