Lesley
Lesley Life 12 nov 2018

Work hard, play hard: zo vermijd je dat je in het weekend met je werk bezig bent

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Of je nu met plezier je laptop nog even openklapt op zondagnamiddag of ‘van moetens’ nog een paar dingen afwerkt op vrijdagavond: je kunt je vast leukere dingen bedenken dan werken in je vrije tijd. Een hele Netflix-reeks bingen, een fietstocht of een date met je lief bijvoorbeeld. En toch ben je vaker met je werk bezig dan je lief is. Dankzij deze tips vermijd je dat.

Werken om te leven en niet andersom

Hoe graag je je job ook doet en hoeveel voldoening je er ook uit haalt, je zou ze niet gratis doen, toch? Als je dat voor jezelf kunt aangeven, besef je al snel dat je werkt om te leven en niet andersom. wij zitten gráág op de redactie, maar wij zitten nog liéver in onze zetel naar Netflix te kijken. Hetzelfde gaat vast op voor jou en het kan geen kwaad om daar af en toe eens bij stil te staan.

Werk productief

Als jij op je werk de vrijheid wilt om af en toe eens concerttickets te kunnen bestellen, Facebook te checken of een reis te boeken, dan moet je daar bijnemen dat die vrijheid ook andersom werkt. Als je je vrije tijd meeneemt naar je werk, moet je je werk ook af en toe meenemen naar je vrije tijd. Wil je die opoffering niet maken? Zorg er dan voor dat je op je werk niet zo snel afgeleid bent en surf niet (zo vaak) voor je eigen plezier tijdens het werken.

Kom op tijd

Het lijkt belachelijk, maar als je elke dag tien minuutjes vroeger op je werk arriveert voel je daar op dagbasis amper iets van, maar heb je op het einde van de week wel bijna een uur extra op je werk doorgebracht. In dat uur krijg je die kleine taken vast af die je nu nog in het weekend moet inplannen.

Bepaal (micro)doelen

Deel je werk op in doelen en vink die af als je er klaar mee bent. Met een groter project bezig? Werk dan met microdoelen. De kans is groot dat je dat project niet voor het weekend – of voor het einde van de werkdag – afkrijgt, maar als je ziet wat je wél al hebt gedaan, is de kans kleiner dat je thuis je laptop nog openklapt.

Laat je laptop op je werk

Natuurlijk heb je overal internet, maar vaak staan er op je werklaptop toch speciale werkgerelateerde programma’s en als je die simpelweg niet bij je hebt, kun je er ook niet mee werken.

Oh enne … Ons hoef je niet te geloven, maar de wetenschap zegt het ook: zakelijke e-mails lezen buiten werktijd kan je gezondheid ernstig schaden.

E-mail openen buiten werktijd? Levensgevaarlijk!

Bron: Fatherly

Reageer op artikel:
Work hard, play hard: zo vermijd je dat je in het weekend met je werk bezig bent
Sluiten