Jan
Jan Life 2 jan 2020

10 WhatsApp-hacks om groepschats wat draaglijker te maken

Die ene groepschat met je maten is tof, maar daarnaast is er ook nog de groepschat met je collega’s, die met je familie en – als het even tegenzit – die met de familie van je lief. En da’s nog een heel beperkte selectie, jij hebt er waarschijnlijk nog wel wat meer die om je aandacht strijden wanneer je WhatsApp opent. Tijd om orde in de chaos te scheppen, met deze WhatsApp-hacks voor groepsgesprekken. 

1. Weten wanneer je bericht is gelezen in groepschats

Ook al wordt je bericht door de heel groep gelezen, blauw zullen de vinkjes nooit worden. Maar hoe weet je dan dat jouw bericht is gelezen? Houd op Android een bericht ingedrukt dat je hebt verzonden en selecteer ‘Info’ of tik op iOS simpelweg naar links op het bericht waar je de details van wil hebben. Het laat zien aan wie het is afgeleverd, wie het heeft gelezen en wanneer.

2. Gesprekken dempen

Leuk als je superactief bent op WhatsApp en lid bent van de meest uiteenlopende groepen. Minder leuk is het als je wakker wordt door een constante stroom aan nieuwe berichten. Het geluid van je telefoon uitzetten is niet de enige oplossing, wel het dempen van gesprekken. Je ontvangt dan simpelweg geen notificatie meer bij nieuwe berichten. Tik daarvoor op de groepschat van je keuze en vervolgens op de naam om Groepsinfo te openen, waar je de optie kunt vinden om de chat voor acht uur, een week of een jaar te dempen.

3. Multi-chatbericht versturen

Of hoe je niet noodzakelijk in een groepschat hoeft te belanden als je veel mensen tegelijk wilt verwittigen. Je kunt in Whatsapp ook hetzelfde bericht tegelijk versturen naar verschillende individuen. In de linkerbovenhoek van je WhatsApp Chats-venster, net onder de zoekbalk, zie je een verzendlijst. Tik erop om alle contactpersonen te selecteren waar je het bericht naar wilt verzenden. Stel je bericht op en verzenden maar.

4. WhatsApp-groepen herkennen

Als je in veel WhatsApp-groepschats actief bent, zul je ondertussen wel weten dat niet elke groep even interessant is. Door aan elke groep een aparte ringtone te koppelen, kun je gemakkelijker de belangrijkste groepen identificeren met behulp van het geluid. Dit werkt niet alleen voor groepen, ook individuele chats kun je zo herkenbaar maken. Dit doe je bij Groepsinfo, waar je ‘aangepaste meldingen’ selecteert, waar je een herkenbare ringtone kunt selecteren.

5. Berichten markeren

Iedereen kent de situatie: je hebt afgesproken met vrienden om te gaan stappen, maar het adres van de zaak waar je elkaar gaat ontmoeten heb je niet opgeschreven. Gelukkig kun je in WhatsApp berichten markeren, zodat je ze eenvoudig terugvindt.

Op iOS houd je een bericht lang ingedrukt of dubbeltik je er op en selecteer je vervolgens het sterpictogram. Om het opnieuw te vinden, hoef je alleen maar op de naam van de chat te tikken en op ‘berichten met ster’ te tikken om alle berichten te zien die je hebt gemarkeerd.

In Android hou je het bericht lang vast en klik je vervolgens op het sterpictogram bovenaan het scherm. Als je je berichten met ster wil vinden, tik je in de rechterbovenhoek op het pictogram met de drie stippen en ga je naar ‘berichten met ster’.

6. WhatsApp op je laptop

Als je tussendoor even je telefoon checkt kun je weleens verloren lopen in die eindeloze groepschats. Voorkom dat je baas ziet dat je de hele tijd op je telefoon zit en stuur je berichtjes gewoon via de computer. Dat typt meteen ook een stuk sneller. Surf naar web.whatsapp.com, start de app op je telefoon en scan de QR-code die wordt weergegeven via de WhatsApp Web / Desktop-optie in Instellingen. That’s it!

7. Locatie delen

Met een hele groep op hetzelfde moment op dezelfde locatie belanden is geen sinecure. Er is altijd wel iemand die vraagt waar het alweer was of waar je nu dan bent. Om te voorkomen dat je hiervoor weer eindeloos heen en weer moet sturen kun je een routebeschrijving delen via de drop-pin van je huidige locatie. Je kan ook de locatie waar je naar toe wil gaan versturen of je eigen locatie delen.

Klik in iOS op het plusteken links van het chatvak en kies ‘locatie’. Dit zal al je opties voor het bovenstaande weergeven, hoewel je Whatsapp wel toestemming moet geven om je locatie te kennen als je Live Location wil gebruiken. Ga op je Android-toestel naar het menu ‘toevoegen’ onderaan de schrijfbalk en kies op dezelfde manier voor ‘locatie’. Je moet de app ook hier toestemming geven voor vergelijkbare locatierechten.

8. De ultieme WhatsApp-skillset

Tijd om je gesprekspartners je chat-skills te demonstreren? Je kunt berichten vet of cursief weergeven en zelfs doorstrepen. Dat doe je zo:

Vetgedrukt: plaats een * aan het begin van het woord of de zin die je vetgedrukt wil weergeven. Gebruik het sterretje weer om de zin af te sluiten.

Cursief: plaats een _ aan het begin van het woord of de zin die je vetgedrukt wil weergeven. Sluit de zin af met dezelfde underscore.

Doorhaling: plaats een ~ aan het begin van het woord of de zin die je vetgedrukt wil weergeven. Sluit met ditzelfde teken (tilde) de zin weer af.

9. Vanuit een WhatsApp-groep een privé-bericht versturen

Tijdens een groepschat even snel een andere deelnemer een privé-bericht sturen? Superhandig! Houd een bericht van de gesprekspartner met wie je een privégesprek wil starten lang vast en selecteer de optie ‘bericht xxxx’. Dit zal de vorige chat openen, of een nieuwe chatscherm laden als je niet eerder privé hebt gechat.

10. Chaos overzichtelijk maken

WhatsApp-groepen kunnen erg functioneel zijn, het wordt wat minder interessant als je de berichten goed wilt volgen als er honderd groepsleden zijn die allemaal berichten versturen. Probeer dan maar eens orde te scheppen in de chaos. De beste oplossing is de mogelijkheid om het versturen van berichten exclusief toe te wijzen aan de beheerders. Hoe: open ‘Groepsinfo’, tik op Groepsinstellingen> Berichten verzenden en selecteer ‘Alleen beheerders’.

Helemaal tof: dankzij een nieuwe functie in Whatsapp kun je groepschats weigeren

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
10 WhatsApp-hacks om groepschats wat draaglijker te maken
Sluiten