Life

That’s The Spirit: Helpt whisky nu wel of niet tegen een verkoudheid?

Een hot toddy voor het slapengaan

Drank is de duivel en jij en je maten drinken het liefst met verstand. Dat gezegd zijnde is het tijd voor een glas. Deze week werpen we een licht op het mysterie of whisky nu wel of niet tegen een verkoudheid helpt.

Hot Toddy

Je hoort oudere familieleden wel eens zeggen dat je ‘een goede borrel’ moet drinken voor je gaat slapen als je ziek bent. Een moderne variant hierop is de Hot Toddy, een warme cocktail met een scheutje whisky, citroen, honing, kruidnagel en kaneel. Hoewel we er (absoluut) niks op tegen hebben, vragen we ons wél af of die hulpmiddeltjes effectief werken.

Dokters staan er – tegen alle verwachtingen in – alvast niet weigerachtig tegenover. De algemene opinie luidt dat de whisky je verkoudheid niet (sneller) zal genezen, maar dat het warme drankje de symptomen wel kan verlichten.

Pijnbestrijdend effect

Naast het feit dat alcohol pijnbestrijdend werkt (whisky en warm water doen wonderen voor je keelpijn), verwijdt een (minimale) alcoholconsumptie je slijmvliezen in dezelfde mate als menthol, wat helpt tegen infecties. En als wij mogen kiezen tussen een vies muntsmaakje en een scheutje whisky weten we het wel.

Bovendien bevat whisky ellagisch zuur, een antioxidant die helpt om virale én bacteriële infecties te bestrijden. Als je de whisky opwarmt en er kruiden in knalt, heb je niet alleen een lekker slaapmutsje, het warme water gaat ook een verstopte neus tegen, terwijl de honing helpt tegen keelpijn en die hoest.

Allemaal aan de whisky dus? Niet helemaal. Water blijft natuurlijk de belangrijkste vloeistof die je tijdens ziektedagen moet consumeren, maar zolang je dat doet, kan een occasionele whisky (of een Hot Toddy) geen kwaad.

Een paar mooie flessen kunnen kopen en geen idee waar je ze moet opbergen? Dan is deze Whisky Vault misschien iets voor jou.

Bron: Fatherly

22-11-2018 - Lesley