Noah
Noah Entertainment 10 sep 2019

Will Smith is de nieuwe Neo in ‘The Matrix’ dankzij deepfakes

Onlangs vertelde Will Smith op zijn eigen YouTube-kanaal hoe hij ooit het aanbod kreeg om Neo te spelen in ‘The Matrix’. Hij sloeg de rol echter af, waardoor we uiteindelijk de ondertussen iconische film te zien kregen met Keanu Reeves in de hoofdrol.

Het blijft dus bij pure speculatie als we het hebben over hoe Will Smith het gedaan zou hebben. Will Smith die uit de Matrix komt, Will Smith die kungfu leert in een trainingsprogramma: het is na jaren die iconische scènes gezien te hebben haast onmogelijk om je het meesterwerk van de Wachowski’s in te beelden met de ‘The Fresh Prince of Bel Air’-acteur.

Gelukkig hebben we anno 2019 de technologie om haast angstaanjagend realistisch alsnog erachter te komen hoe dat eruit zou zien. Dan hebben we het natuurlijk over de wereld van deepfakes, die al heel veel sterren, waaronder Scarlett Johansson, grijze haren bezorgde.

Deepfakes

Bij deepfakes leren slimme algoritmes het gezicht van een persoon tot in detail kennen met behulp van machine learning. De getrainde software kan vervolgens op basis van de beelden die het gevoed krijgt het gezicht van de persoon in kwestie plakken op andere hoofden.

Waar dat er eerst nog belabberd uitzag, is het tegenwoordig steeds vaker haast onmogelijk om nep van echt te onderscheiden. Het zorgt voor hilarische video’s, maar de technologie kan onder andere in de politiek ook aangewend worden voor sinistere doeleinden. Je kunt een politicus zo immers laten zeggen wat je maar wilt.

Iconische scènes met Will Smith in ‘The Matrix’

Maar goed, terug naar de leuke kant van deepfakes. Een YouTuber genaamd Sham00k heeft de technologie gebruikt om Will Smith alsnog in ‘The Matrix’ te stoppen. De iconische scène met de rode en de blauwe pil, de kogels die midden in de lucht blijven hangen; alle legendarische shots komen voorbij. Maar dan met Will Smith, niet met Keanu Reeves.

Het haar, de snor, het ziet er in de meeste gevallen nog verrassend echt uit ook, kijk zelf maar:

Binnenkort krijgen we de Hollywood-versie van een jonge Will Smith te zien, in de film ‘Gemini Man’. Daarin vecht de acteur namelijk tegen een jongere versie van zichzelf. Dat zal er vast prachtig uitzien, maar wat deze YouTuber zonder miljoenen aan budget voor elkaar heeft gekregen is misschien minstens net zo indrukwekkend. Weet je niet waarom Will Smith de rol überhaupt afsloeg? Hij legt het je hier zelf uit. 

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Will Smith is de nieuwe Neo in ‘The Matrix’ dankzij deepfakes
Sluiten