Jutta
Jutta Health 3 mrt 2019

Waarom meer mannen aan yoga zouden moeten doen

Lange tijd was yoga alleen voorbehouden voor mannen, maar nu beschouwen de meeste mensen het toch eerder als een vrouwensport. Onterecht, weet yogaleraar David Somers: “Iedereen heeft baat bij yoga en het is de ideale aanvulling op je bestaande trainingsschema.” In zijn yogastudio in hartje Antwerpen leert hij zowel mannen als vrouwen zich in de gekste bochten te wringen.

Wanneer we afspreken met David, vermoeden we dat we een langharige, zweverige, naar wierook walmende en op blote voeten lopende man zullen ontmoeten. Niet dus: David is jong, gespierd, en ziet er verrassend normaal uit, cool zelfs. “Veel mensen vinden mijn lessen net minder zweverig.”

View this post on Instagram

Everything in life is balance… #hathayogasurya #hatha #yoga #surya #kakasana #southafrica #naturesvally #yogasouthafrica

A post shared by Hatha_Yoga_Surya (@hatha_yoga_surya) on

Yoga, een mannensport

Yoga heeft de reputatie om vooral vrouwen aan te trekken. De paar mannen die yogales volgen, zouden dat in de eerste plaats doen om naar die vrouwen in hun yoga pants te kijken. Dat tweede is niet meer dan cafépraat, maar dat eerste klopt, merkt David tijdens zijn eigen lessen.

Dat wil echter niet zeggen dat yoga niks voor mannen is, integendeel: de filosofie en de sport waren ooit zelfs enkel weggelegd voor het mannelijke deel van de bevolking. “Vrouwen móchten vroeger in India niet eens aan yoga doen.”

De yoga die wij nu kennen is het gevolg van een mix van culturen. In de jaren vijftig, zestig kwamen allerlei goeroes naar Amerika. Daardoor won yoga aan populariteit bij het grote publiek, en gingen ook vrouwen aan yoga doen.”

Die groep is ondertussen het best vertegenwoordigd in yogalessen en op yogaretraites – of reizen, maar dat maakt yoga nog geen vrouwensport. “Iedereen heeft er baat bij; is het niet fysiek dan wel mentaal.”

Beter sporten dankzij yoga

Los van het mentale – en voor sommige mensen te zweverige – aspect van yoga, is het ontzettend goed voor je lichaam. Je bouwt flexibiliteit en mobiliteit op, versterkt je spieren en leert je lichaam beter aanvoelen. “Yoga zal je stimuleren en verbeteren bij eender welke sport die je doet, het levert een meerwaarde. Je recupereert sneller na het sporten, er treedt minder snel verzuring op en je algemene sportprestaties verbeteren.”

Daarnaast zal yoga je uithoudingsvermogen een boost geven – en daar heeft iedereen die cardio doet baat bij – en je spijsvertering en bloedsomloop bevorderen. “De (mannelijke) sporters in mijn lessen merken allemaal dat ze zich een dag na hun training goed voelen en nog zelden last hebben van stijve spieren.”

View this post on Instagram

#hathayogasurya #hatha #yoga #surya #kakasana #yogasouthafrica

A post shared by Hatha_Yoga_Surya (@hatha_yoga_surya) on

Zijn er soorten yoga die beter geschikt zijn voor mannen? “Ik denk dat mannen zich iets vaker aangetrokken voelen tot ashtanga-yoga en vinyasa-yoga omdat die actiever zijn. Het hangt er maar vanaf wat je doel is: ben je op zoek naar het pure sportieve, de inspanning en de uithouding dan zijn ashtanga en vinyasa beter geschikt. Hecht je meer belang aan de mentale component of mik je op een betere recuperatie na het sporten, dan neig je eerder naar hatha.”

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot één soort yoga zegt David, die zelf voornamelijk hatha geeft. “Ik raad iedereen aan om verschillende stijlen uit te proberen en uit te zoeken wat op dit moment het beste bij jou past. Er zijn trouwens net zo goed mannen die eerste jaren aan ashtanga-yoga deden en zich nu beter voelen bij hatha en het kan ook variëren per seizoen. In de winter heb je misschien meer nood aan recupereren, in de zomer mag het wat intensiever.”

(Geen) prestatiedruk op de yogamat

“Mannen hebben de neiging om yoga heel sportief te benaderen” weet David, maar dat valt moeilijk te rijmen met het doel van yoga. “Yoga wil die (sportieve) prestatiedruk net wegnemen. Pas dan kan je vrij bewegen en echt tot rust komen.”

Toch vinden geleidelijk aan weer meer mannen hun weg naar de yogamat. “Mannen die de stap wagen en de moeite nemen om het een paar lessen te proberen, kunnen zich er meestal heel goed in vinden.” Dat lees je goed: een paar lessen, want met die ene (gratis) proefles weet je nog niks. “De leraar moet je liggen, je moet je plek in de groep vinden … je moet jezelf de kans geven om het te ontdekken.”

View this post on Instagram

Surya sluit owv Graffixx 30 nov, 1 & 2 dec. Maandag 3 dec terug open vanaf 17.45u ? Foto: ©️ @diego_franssens Model: @oemer.khan #hathayogasurya #yoga #surya #hatha #childpose

A post shared by Hatha_Yoga_Surya (@hatha_yoga_surya) on

Het advies voor mannen die yoga willen proberen

“Ik krijg weleens de vraag of ik geen yogalessen alleen voor mannen wil organiseren – in Amerika noemen ze dat ‘broga’ – maar ik heb net graag gevarieerde groepen.” Davids raad voor mannen die de voordelen van yoga aan den lijve willen ondervinden luidt dan ook: “Durf gewoon, stap over de drempel heen en laat je niet intimideren door de aanwezigheid van een grote groep vrouwen.”

En ook: “Haak niet meteen af als je je draai niet vindt, maar probeer het nog een paar lessen, of ga voor een andere soort yoga, een andere school of een andere lesgever. Het is zoals een auto kopen: niet iedereen wil hetzelfde merk, hetzelfde model of dezelfde kleur. Je moet kiezen wat bij jou past.”

Wie is David Somers? Als zoon van yogi Bob Somers kreeg David yoga met de paplepel ingegoten. Na zijn afstuderen aan de middelbare school vertrok hij naar India voor een yoga-opleiding en vervolgens reisde hij naar Zuid-Afrika om te surfen en yogales te geven. Nu heeft hij een eigen yogaschool in Antwerpen, Surya

Reageer op artikel:
Waarom meer mannen aan yoga zouden moeten doen
Sluiten