Redactie
Redactie Health 6 jul 2020

Zelf maken: simpele banaan-havermoutrepen voor energie onderweg

Op zoek naar energierepen tijdens het wandelen of wielrennen of gewoon een lekkere gezonde snack? Deze banaan-havermoutrepen zijn makkelijk om te maken en smaken voortreffelijk.

Oké, zo simpel te bereiden als deze no-bake energierepen met met dadels, pindakaas en kokos zijn de repen met banaan en havermout niet. Je hebt een oven nodig. Maar je hoeft bij lange na geen Heel Holland Bakt-deelnemer te zijn om de onderstaande banaan-havermoutrepen te maken. Hier heb je de ingrediënten en bereidingswijze voor een behoorlijke portie.

Ingrediënten en benodigdheden

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram bruine suiker
  • 3 eetlepels honing
  • 2 (rijpe) bananen
  • 200 gram havermout
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/4 theelepel fijn zout
  • Optioneel: 1 mandarijn of 1/2 sinaasappel
  • Rechthoekige lage ovenschaal met bakpapier

Bereiding van de banaan-havermoutrepen

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden. Vervolgens bekleed een rechthoekige lage ovenschaal met bakpapier, dat aan beide kanten wat moet overhangen. Smelt de ongezouten roomboter in een pannetje op matig tot middelhoog vuur en voeg als het bijna gesmolten is de suiker en honing toe. Verhit al roerend tot de boter volledig is gesmolten en haal het pannetje van het vuur.

Prak de bananen fijn en meng de geprakte banaan met de havermout, nootmuskaat, kaneel en het zout. Rasp de schil van de mandarijn of halve sinaasappel en voeg het sap toe. Voeg het mengsel van suiker, honing en roomboter uit het pannetje toe en mix het geheel goed. De basis van je banaan-havermoutrepen is gelegd.

(Afbeelding: Culy)

Verdeel het mengsel gelijkmatig in de rechthoekige lage ovenschaal. Bak het geheel 25 minuten op 180 graden in de voorverwarmde oven. Laat het baksel daarna een kwartiertje afkoelen in de ovenschaal. Daarna haal je het baksel uit de ovenschaal, door de zijkanten van het bakpapier op te tillen. Laat het een half uur tot een uur opstijven in de koelkast. Leg het daarna op een snijplank en snijd alles in repen.

Bewaren

Je kunt de banaan-havermoutrepen een aantal dagen in een luchtdichte doos bewaren op een koele plek. Als je keuken te warm is, leg ze dan in de koelkast. Je kunt ze ook per reep in plastic folie wikkelen en los bewaren, zodat je er makkelijk eentje mee kunt nemen op de racefiets of tijdens het hiken.

(Afbeelding: Culy)

Check ook: Homemade: kapsalon met zoete aardappelfriet en kipshoarma

Reageer op artikel:
Zelf maken: simpele banaan-havermoutrepen voor energie onderweg
Sluiten