Jutta
Jutta Life 5 sep 2019

Niet alle fruitbier is mierzoet, en zo wordt het gemaakt

Fruitbier heeft de reputatie een vrouwendrankje te zijn en hoewel wij bij Manners pro gendergelijkheid zijn, mogen de dames alle kriek- en frambozenbier hebben. Niet alle fruitbier is echter zoet, en dat hangt af van het productieproces. Bierexpert Dr. Beer legt het uit. 

De basis voor fruitbier is net hetzelfde als bij gewoon bier: een mengsel van water, mout, hop en gist. Om de fruitsmaak te krijgen voegen brouwers fruit-aromaten, fruitsap of hele stukken fruit toe aan het bier.

Waarom is fruitbier soms zo verdomd zoet?

Bij zoet fruitbier wordt er (geconcentreerd) sap of fruitpuree toegevoegd aan het einde van het brouwproces, en die bieren worden vaak ook nog eens extra gezoet. Waardoor het veel wespen en zestienjarigen, maar weinig mannen aantrekt.

De bedoeling bij zo’n bier is om een welbepaalde fruitsmaak toe te voegen. Dat zorgt er vaak voor dat zo’n bier meer eendimensioneel is van smaak – denk bijvoorbeeld aan kriek- of aardbeibier.

In de meeste gevallen gaat het overigens om industrieel geproduceerd fruitsappen: die zijn al gepasteuriseerd en hoeven pas de laatste tien minuten toegevoegd te worden aan het brouwsel. Vers geperst, ongefilterd sap moet langer meekoken om alle bacteriën dood te krijgen, maar als je fruit te lang kookt geeft dat bittere smaak af. Dat komt ook doordat de tannines van de fruitschillen die mee geperst worden, een wrange bitterheid afgeven. En daar zijn de kriekdrinkers niet van gediend.

Minder zoet, wel lekker: zure fruitbieren

Bij zure bieren verloopt het brouwproces heel anders: daar start je met een zuur bier  zoals een lambiek of een ander wild vergist bier. Daar wordt vers fruit aan toegevoegd, waarna de boel moet macereren: op enkele maanden tijd wordt het fruit volledig oplost in het bier. Bij zuur bier gaan de gisten van het fruit mee de smaak bepalen, wat een complexer pallet geeft. En dus een bier dat ook jij wilt proeven.

Tegenwoordig zijn er overigens zure fruitbieren die niet spontaan vergist zijn. Er worden dan melkzuur – of azijnzuur-bacteriën aan toegevoegd tijdens het brouw- of fermentatieproces, of waar ze gewoon melkzuur uit een flesje. In dat geval wordt er meestal wel sap bijgevoegd, om spontane vergisting (dus wilde gisten en bacteriën) te vermijden. Je krijgt dan bijvoorbeeld een Fruit gose of Fruit Berliner weisse.

Over Dr. Beer

Dr. Beer of Jeroen Peeters weet alles over bier, van brouwen tot drinken. In zijn toffe zaak in Antwerpen schenkt hij enkel craft beers van over de hele wereld. Meer informatie vind je op de Facebookpagina

Manners België is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Niet alle fruitbier is mierzoet, en zo wordt het gemaakt
Sluiten