Jutta
Jutta Life 2 sep 2019

Dit moet je weten als je zoektocht naar een nieuwe job niet vlot

Succes komt niet zomaar aanwaaien en die loonsverhoging krijg je niet omdat je altijd vriendelijk naar de baas lacht. Werken zul je! Om het leed te verzachten schotelt Manners je wekelijks een tip voor die je carrière vooruit kan helpen. Dat doen we op maandag, zo kom je meteen op stoom voor een productieve werkweek. 

Je eerste sollicitatiebrief sturen en het eerste sollicitatiegesprek is spannend als je een job zoekt. Maar na een tijd wordt de zoektocht naar nieuw werk minder tof. Onzekerheid sluimert, maar vrees niet: ook jij zult een nieuwe job vinden en wel om deze reden.

Kwaliteiten

Jij hebt kwaliteiten die een ander niet heeft. Nee, klik nu niet meteen weg omdat je van jezelf vindt dat je geen bewonderenswaardige skills bezit. Het gaat ‘m niet om de b√©ste zijn in iets, het gaat om de combinatie van alle kwaliteiten die jij – en alleen jij – hebt.

Elke opleiding komt van pas in een nieuwe job

Heb je een diploma in geschiedenis, psychologie, talen, … of eender welke richting waarbij je niet leert hoe je een belastingbrief opstelt, hoe je met Adobe werkt of hoe je een enqu√™te houdt? Of wil je niet verder in de richting die je gekozen hebt? Dan nog heeft je diploma waarde, want naast al die specifieke en praktische dingen leer je veel meer tijdens een opleiding.

Als historicus leer je deduceren: je ziet feiten en probeert ze te linken. Als taalkundige ben je vaak analytisch. Misschien gaat het interpreteren van die eens zo gehate cijfers nu plots veel vlotter dan in de middelbare school. Iedere opleiding leert je meer dan feiten.

Levenservaring

Daarnaast heb je ook nog je persoonlijke ontwikkeling. Misschien heb je geen diploma als journalist, maar heb je wel de natuurlijke nieuwsgierigheid die een goede berichtgever betaamt. Misschien heb je geen diploma management, maar ben je de oudste van een gezin van zes en lopen er ondertussen bij je thuis ook al enkele telgen rond waardoor je de nodige empathie en effici√ęntie hebt om een planning op te stellen waar iedereen mee kan leven.

Wanneer jij een plastieken verpakking (denk aan printerinkt, een tandenborstel of een USB-stick) binnen de vijf seconden openkrijgt, heb je al een skill, want blijkbaar heb je een techniek ontwikkeld die het plebs van de wereld nog niet heeft ontdekt (tips zijn welkom). Dat betekent misschien wel dat je goed kunt improviseren of ieder proces zo goed mogelijk wilt optimaliseren en niet stopt tot je door hebt hoe iets effici√ęnt werkt.

Jouw unieke combinatie

Eén enkele vaardigheid zal je geen job opleveren, zelfs niet als je de allerbeste bent. Maar de combinatie van kwaliteiten die jij hebt doet dat wel. Dat is wat je onderscheidt van je concurrent-sollicitanten die waarschijnlijk een gelijkaardig profiel hebben.

Het feit dat je deze peptalk leest zegt al dat je wílt werken. Streepje voor. Tel daar nog een unieke combinatie van kwaliteiten bij op en ook jij zult een job vinden zodra de vacature met jouw specifieke combinatie je pad kruist. De specifieke skills leer je wel zodra je bent aangenomen.

Lees ook: Waarom je wél moet solliciteren voor een job waar je niet voldoende gekwalificeerd voor bent

Manners Belgi√ę is er nu ook tweewekelijks in je inbox!

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Dit moet je weten als je zoektocht naar een nieuwe job niet vlot
Sluiten